Om din kompis är utsatt

Bomb med tänd stubin.

Att veta eller ana att en kompis är utsatt för våld eller något annat kan vara en svår situation. Det viktigaste du kan göra är att finnas där och visa att du är redo att prata om det som händer.

Du kan också hjälpa din kompis att våga säga ifrån eller att berätta för polisen, lärare, föräldrar eller någon annan som kan hjälpa hen att få slut på våldet.

Om du fått veta att din kompis är utsatt kan du själv behöva prata om det med någon annan. Du kan alltid kontakta en jour för att få stöd.

Hur ska jag vara mot min kompis?

En av de viktigaste sakerna du kan göra för din kompis är att fortsätta prata med hen och finnas där för hen. Många som utsätts för våld eller kränkningar av sin familj eller sin partner känner sig ensamma. De kanske inte vågar berätta om det som händer, inte vågar ta hem kompisar eller inte får lov att ha kompisar för sin familj eller sin partner. Att ha någon att prata med är det första steget för att kunna och våga berätta och få hjälp.

Ställ frågor om du vågar och tycker det känns okej. Det är ofta lättare att berätta om jobbiga saker om någon faktiskt frågar, än att själv ta initiativet. Du kan till exempel fråga hur kompisen har det hemma, varför den inte kommit till skolan eller till någon aktivitet, eller vad som hänt om kompisen har en skada eller verkar ledsen.

Vad kan jag göra?

Lyssna och bry dig

Du har tagit ett viktigt steg bara genom att läsa den här texten. Att du letar efter sätt att hjälpa din kompis betyder att du bryr dig om hen, och det är viktigt för din kompis att veta att hen har någon att prata med. Låt kompisen veta att du finns där och att du tror på hen. Du kan också tipsa din kompis om att kontakta någon av jourerna som finns listade här på sidan. Jourerna finns för att lyssna, stötta och tro på dig och din kompis, och det går att prata helt anonymt.

Visa vad som är okej och inte

Om en person blir utsatt för våld eller kränkningar under lång tid kan det börja kännas normalt för den personen. Du kan hjälpa din kompis att förstå att det den utsätts för inte är okej. Låt din kompis veta att du ser att hen är skadad eller ledsen, och att hen inte ska behöva ha det så. Kolla upp vad som står i lagen eller i barnkonventionen, och berätta om det för kompisen om du tror att hen är redo att höra det.

Skriv ner och ta bilder

Det är bra att spara information om det din kompis blir utsatt för. Du kan till exempel skriva ner tider och dagar när något hänt, och hjälpa din kompis att ta bilder om hen fått en skada som syns. Sådana bilder och texter kan vara väldigt viktiga att ha om din kompis skulle vilja polisanmäla den som utsatt hen, eller om kompisen får problem senare i livet på grund av det hen utsatts för. Även om kompisen inte vill anmäla just nu är det bra om hen berättar och sparar information om det som hänt. Kanske kommer hen att vilja göra en anmälan om flera år. Om det känns okej för dig kan du erbjuda dig att förvara bilder och texter, så att kompisen slipper oroa sig för att den som utsätter hen ska hitta dem.

Hjälp till att berätta

Om din kompis vill berätta för någon kan du erbjuda dig att följa med. Om kompisen är under 18 är det ett bra första steg att berätta för någon vuxen. Du kan fråga vem kompisen känner sig trygg med och erbjuda dig att följa med och prata med den personen. Det kan till exempel vara en lärare, en ledare på någon aktivitet, en förälder eller en kompis förälder. Om kompisen vill anmäla ett brott kan du erbjuda dig att följa med till polisen eller till en jurist som kan hjälpa till.

Om det är akut - ring 112

Om du tror att din kompis är i akut fara ska du ringa 112 eller direkt prata med någon vuxen i din närhet som kan ringa 112. Till exempel om du tror att någon slår din kompis just nu eller om kompisen har allvarliga skador och behöver vård på sjukhus.

Ska jag berätta för någon annan?

Ibland är den som blir utsatt rädd för vad som ska hända om någon får veta. Hen kanske är rädd för att våldet ska bli värre, eller för att förlora relationen till den som utsätter hen. Vissa är rädda för att inte få bo kvar hos sina föräldrar om någon får veta att det inte är bra där hemma. Det kan vara svårt och läskigt att berätta om det en blir utsatt för. Men den som blir utsatt för våld eller kränkningar, eller har det dåligt hemma på något annat sätt, har rätt att få hjälp och stöd. Att berätta om det som händer är första steget för att kunna få den hjälpen. En kan till exempel prata med en jour, en förälder, en lärare, en kurator eller med polisen.

Ofta är det bäst om personen som utsätts själv får bestämma sig för att berätta. Du kan stötta din kompis genom att visa att du lyssnar och tror på hen, och genom att peppa hen att berätta och erbjuda dig att följa med. Men om det som du fått veta är för stort och tungt att bära ensam har du också rätt att berätta om det och få hjälp och stöd. Ingen, inte ens din bästa vän, har rätt att tvinga dig att gå runt med en hemlighet som är för tung att bära.

Om du tror att din kompis är i akut fara, om kompisen riskerar att bli bortförd till ett annat land mot sin vilja, eller om du är rädd att din kompis mår så dåligt att hen kommer att skada sig själv eller ta sitt liv ska du alltid direkt berätta för någon annan så att du kan få hjälp att hjälpa din kompis.

Text av Line Janson, Förenade jourer