Vad är en jour?

 

Tjej-, trans- och ungdomsjourerna finns i hela Sverige och arbetar med att stötta och stärka barn och unga. Jourerna ger framför allt stöd över chatt, mail och telefon, vilket innebär att man kan vara anonym när man hör av sig till en jour.

Jourerna är nästan alltid föreningar som drivs av unga och unga vuxna. Att prata med en jour ska vara som att prata med en kompis eller ett äldre syskon. Någon som stöttar och stärker dig utan att döma, och som alltid tror på dig!

Till en jour kan du höra av dig till om precis vad som helst. Om du mår dåligt och behöver någon att prata med, om du har en fråga kring kroppen eller om du bara behöver någon att dela glädjen över att du klarade körkortet med! Ingen fråga är för liten eller för stor.

De som sitter i stödet är inte professionella och kan till exempel inte ge diagnoser. Men de hjälper gärna till att kontakta en läkare, en polis eller en socialarbetare om du vill det!

Tankebubbla med frågetecken
 

Vad är skillnad mellan tjejjour, trans- och tjejjour, ungdomsjour och killjour?

Alla jourer som finns med på den här sidan finns till för att stötta unga personer.

  • Tjejjourerna finns till för att stötta tjejer, och de som svarar på chatt, telefon och mail är också tjejer.

  • Trans- och tjejjourerna finns för alla tjejer och alla transpersoner. Det innebär att både du som är cistjej och du som är ickebinär, transtjej, transkille eller på något annat sätt trans kan höra av dig till dem. De som svarar på chatt, telefon och mail är också tjejer, ickebinära och/eller transpersoner.

  • Ungdomsjourerna finns för alla unga, oavsett kön och personer av olika kön svarar på chatt, telefon och mail.

  • Killjourerna finns till särskilt för killar som behöver stöd. Det finns två killjourer listade här på sidan. Den ena (Under Kevlaret) har bara killar som svarar på chatt, telefon, och mail. Hos den andra (Killfrågor) kan det vara personer av olika kön som svarar.

 

Att engagera sig i en jour

Vill du veta mer om hur en kan engagera sig i en jour?