Sexualitet och sexuell läggning

Texten "HBTQAI" i regnbågsfärger

De flesta människor har en sexualitet, oavsett om man är gammal eller ung, vilket kön man har eller vilken religion en har. Sexualitet handlar om att bli kär, bli kåt, känna lust och att vilja göra något sexuellt med sig själv eller med andra. Sexualiteten kan förändras över tid, ofta beror det på vilka andra saker som händer i ens liv. Till exempel kan stress eller olika mediciner påverka ens sexualitet. Sin egen sexualitet är något som många funderar på. Med sexualitet så menar vi också ofta sexuell läggning, det handlar om vilka personer som du kan bli kär i eller kåt på. Det finns olika ord för att beskriva sin sexuella läggning, vi kommer att gå igenom några av dem här nedan. 

Olika sexuella läggningar

Det finns ännu fler ord än dessa, vi har inte listat alla. Människor har börjat använda dessa ord för att kunna beskriva sin sexualitet för andra och vilket eller vilka ord du känner igen dig i och hur du vill beskriva din sexualitet är det bara du själv som vet och bestämmer över. Det finns inte heller något krav på att man behöver definiera sig själv.

  • Queer - Queer är ett paraplybegrepp för personer som något sätt avviker från normer, alltså osynliga regler i samhället. Men det kan också vara ett ord för att beskriva en persons sexualitet. Det finns inte bara en definition av queer och många menar att man inte ska definiera queer. 

  • Homosexuell (lesbisk, flata, bög, gay) - Homosexualitet innebär att du blir kär i och tänder på personer med samma fysiska eller psykiska kön som dig själv. 

  • Bisexuell - Bisexualitet innebär att du blir kär i och tänder på personer av olika kön. 

  • Pansexuell - Pansexualitet innebär att du blir kär i och tänder personer oavsett deras kön. Det innebär alltså att för pansexuella har inte kön så stor betydelse för vem man blir kär i eller tänder på. 

  • Heterosexuell - Heterosexualitet innebär att du blir kär i och tänder på personer som har ett annat kön är ditt eget.

  • Asexuell/Aromantisk - Asexualitet innebär att du helt eller delvis inte blir kär i eller tänder på personer. 

Två vanliga ord som ofta kopplas samman med sexualitet och HBTQI men som inte är sexuella läggningar är intersex och trans.

  • Intersex - Intersex är ett paraplybegrepp för personer vars kropp på olika sätt från födseln bröt mot normer kring kön. Det finns många olika intersexvariationer, men det handlar om att könskromosomerna, testiklarna/äggstockarna eller könsorganens utveckling inte följer normen.

  • Trans - Trans handlar om vad ditt eget kön är, läs mer om det under Trans och könsidentitet.

Hur vet man?

Vissa vet sin sexuella läggning från att de är väldigt unga medan för andra personer kan det ta längre tid. För vissa är det något man alltid har vetat inom sig medan för andra är det en specifik händelse som gör att man “upptäckte” sin sexuella läggning. Vissa känner att de behöver testa att dejta eller ha sex med olika personer för att få veta, medan andra vet utan att behöva testa. Oavsett så kan man ha en sexuell läggning utan att ha gjort något sexuellt med andra. Ens sexuella läggning kan också förändras under livet. 

Att komma ut

Att berätta för sin familj och sina vänner vilken sexualitet man har brukar vi kalla “att komma ut”. För vissa är det inte en stor sak att berätta medan andra funderar mer på hur och när de ska berätta för någon. Man kan känna oro för hur det ska tas emot eller hur det ska kännas efter att man har berättat. Om du behöver stöd i att komma ut, så kan det vara bra att antingen berätta till någon du känner dig helt trygg med eller testa berätta för någon du inte känner så väl alls, till exempel en vuxen på din skola eller i en chatt med en jourare. Det måste också nämnas att du såklart aldrig behöver komma ut. Du får själv välja när du vill komma ut och inte.

Heteronormen

Normer är de osynliga regler och förväntningar som finns i samhället på hur personer ska vara, bete sig och se ut. Förväntningar på att personer ska vara heterosexuella, vara ihop med en partner i taget, klä sig och bete sig på ett visst sätt beroende på vilket kön personen har kallar vi för heteronormen. Ifall en person inte följer normen så kan det påverka hen på flera olika sätt. Det är på grund av heteronormen som många personer som inte är hetero känner att de behöver eller vill komma ut för andra människor, för att de annars antas vara på ett visst sätt som inte stämmer. Det är få personer som faktiskt uppfyller heteronormens ideal men det kan kännas svårt att inte göra det. För normbrytande personer kan det kännas värdefullt att träffa och prata med andra personer som också bryter normen på liknande sätt. Att hitta ställen där människor liknar dig själv på olika sätt är idag enkelt över nätet. IRL kan det vara svårare, speciellt om du är under 18. Du kan fråga en jour som finns i närheten av där du bor om det ordnas något specifikt för HBTQ-personer i närheten av dig. 

Text av Jona Mörn, Förenade jourer