Sexuella trakasserier

Hjärta med kedja tvärsöver

Sexuella trakasserier, sexuella övergrepp och våldtäkt - helt enkelt olika sorter av sexuellt våld - är saker som görs mot dig på ett sexuellt sätt, mot din vilja. Det kan vara allt ifrån att bli ropad efter på stan eller från en bil, till att någon nyper dig i rumpan eller att någon har sex med dig fast du inte vill.

Vi har ett stort mörkertal (brott som aldrig anmäls) av sexualbrott idag - minst 80% av fallen med sexuellt våld anmäls inte. Det kan bero på att det är en jobbig process eller att en kanske är rädd för att inte bli tagen på allvar.

Sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier är olika sorters kränkningar som anspelar på sex. Det är du själv som bestämmer vad du känner är kränkande. Våga lita på din magkänsla när den säger att något känns fel! Känns det fel så är det fel, oavsett om den andra personen menade något illa eller inte. Det är tyvärr jättevanligt, både i skolan och på jobbet, men även ute och på internet - precis vart som helst. Alla människor, oavsett kön, kan utsättas för sexuella trakasserier, och det är olagligt eftersom sexuella trakasserier räknas till diskriminering. Alla skolor och arbetsplatser ska ha en handlingsplan för att hantera sådana här situationer. Om din skola eller arbetsplats inte följer den och stöttar dig, har du all rätt att anmäla till diskrimineringsombudsmannen!

Exempel på sexuella trakasserier
(men det finns många fler situationer än dessa)

  • Om någon tar på dig på ställen som känns intima för dig, fast du inte vill det. 

  • Om någon nyper dig i rumpan när du är ute. 

  • Om någon du möter på stan, i matbutiken eller i en bil, ger dig kommentarer, ropar något eller visslar efter dig.

  • Om någon du möter tittar på dig på ett sexuellt sätt. 

  • Om någon sprider sexuella rykten. 

  • Om någon visar porrbilder.

  • Om någon drar sexskämt. 

Om du eller någon annan utsätts för sexuella trakasserier...

säg till personen som utsätter dig eller någon annan för sexuella trakasserier. Om du känner att du vågar! Ibland kan det kännas enklare att skriva något eller ta hjälp av någon annan för att våga säga ifrån. Försök vara tydlig och ge exempel på vad som har gjort dig obekväm! 

prata med någon. Det kan vara tungt att ensam bära på det en har blivit utsatt för och ibland kan det vara skönt att prata med någon. Prata med någon du litar på som kan bekräfta att det som hänt dig inte var rätt. Kanske en vuxen på skolan, en förälder, en kollega, en kompis. Ibland kan det dock behövas mer hjälp. Då kan en vända sig till exempelvis psykiatrin eller en kurator, som skolkuratorn, eller en ungdomsjour som någon av dessa som finns listade här på sidan. 

...prata med andra utsatta. Om du ser någon bli trakasserad, kan det också vara bra att prata med dem om du orkar, så att de känner sig sedda. Det kan dessutom underlätta om ni är flera som vill säga ifrån till samma person.

Text av Therese Larsson, Trans- och Tjejjouren i Malmö