Stress

Blått regnmoln

Stress är en helt vanlig och normal känsla. Du kan vara stressad för att bussen går om fem minuter och du har ännu inte hunnit snöra på dig båda skorna. Du kan känna stress över att nationella proven börjar närma sig. Du kan känna dig orolig och stressad över att du behöver ha ett jobbigt snack med din kompis om en grej som du har tänkt på. I alla dessa situationer är stress någonting hälsosamt, kroppen reaktion på någonting som den upplever som jobbigt. Stress kan bli ett problem när stressnivåerna i kroppen inte går ner, när du inte kan slappna av även efter att du stigit på bussen, klarat provet eller blivit sams med din kompis.

Vad händer i kroppen under stress?

När du blir stressad så skickar hjärnan ut signaler om det till kroppen. Kroppen reagerar på olika sätt, hjärtat börjar slå fortare, du kanske blir svettig och musklerna spänner sig. Detta är under en kortare period. Långvarig stress visar sig på lite annorlunda sätt i kroppen. Till exempel kan du ha svårt att sova, din hunger förändras, antingen är du aldrig hungrig eller konstant hungrig och det kan vara riktigt svårt att koncentrera sig på någonting. 

Be om hjälp

Det är helt okej att vara stressad ibland, men om du upplever att din stress påverkar ditt liv mycket kan du be om hjälp. Dels av personer som står dig nära, men också av vården. Du kan kontakta skolhälsan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral så kan de som jobbar där hjälpa dig. Du kan såklart alltid höra av dig till en jour om du behöver bolla lite tankar eller känslor!

Text av Jona Mörn, Förenade jourer