Våld på nätet

Våld på nätet innefattar olika typer av handlingar som en inte får göra, som sker på internet. Det kan vara allt ifrån att någon skriver elaka saker om dig, sprider bilder på dig mot din vilja eller ber dig skicka nakenbilder fastän du inte vill. Ibland tror man att det som händer online inte är lika viktigt eller lika på riktigt som om det hade hänt hemma, i skolan eller på stan. Det som sker på internet kan påverka ditt liv även utanför och om du mår dåligt eller har blivit utsatt på nätet är det viktigt att prata med någon för att få hjälp. 


Vad betyder våld på nätet?

Våld på nätet, som ibland kallas näthat eller digitalt våld, kan vara många olika saker. Det kan innebära trakasserier, mobbning på nätet, ryktesspridning eller att någon sprider bilder på en mot ens vilja. Det kan även handla om hot, utpressning eller kränkningar. Om något inte känns bra i magen, eller om något gör dig ledsen, så är det fel oavsett om personen som gjorde det menade något illa eller inte! 

Det är viktigt att komma ihåg att det är du själv som bestämmer vad som känns bra för dig och inte. Du är aldrig skyldig att göra något du inte vill, även om någon ber dig. Du har alltid rätt att ändra dig, även om personen du pratar med verkade trevlig först. Det gäller även om du har gått med på något först, som att säga att du ska skicka en bild på dig själv. Du behöver inte skämmas eller känna att det är ditt fel om personen börjar bete sig dåligt. Det är den personen som är ansvarig för vad den gör och säger.

Det är aldrig okej att hota eller utpressa någon på nätet, till exempel att hota med att lägga upp nakenbilder om du inte gör något i gengäld. Det är alltid personen som hotar eller utpressar som gör fel! Att hota eller utpressa någon är olagligt och kan polisanmälas. Läs mer om polisanmälan här.

Våld på nätet stannar sällan vid den digitala världen, utan kan påverka ditt liv offline också. Det kan påverka ditt fysiska, emotionella och psykiska välmående. Det kan innebära att du känner dig ledsen i skolan, att du får ångest eller att du börjar tänka negativa tankar om dig själv. Därför är det viktigt att prata med någon om du blir utsatt.


exempel på våld på nätet (men det finns fler situationer än dessa)

  • Om någon skriver elaka saker om dig eller sprider rykten. 

  • Om någon sprider bilder på dig mot din vilja. Det kan vara bilder du själv har tagit, en skärmdump eller avfotade bilder. 

  • Om någon ber dig skicka nakenbilder på dig själv fastän du inte är bekväm med det. 

  • Om någon hotar dig eller försöker få dig att göra saker du inte vill. 

  • Om du har sett något obehagligt och mår dåligt över det. 

  • Om en vuxen person kontaktar dig i sexuellt syfte, även kallat grooming.

om du eller någon annan blir utsatt för våld på nätet…

… säg till personen, om du vet vem det är och det känns okej! Ta kontakt med personen och förklara varför det inte känns bra för dig. Försök vara tydlig och ge exempel på vad som har gjort dig ledsen! Ibland kan det kännas lättare att ta hjälp av någon annan för att våga säga ifrån. 

… ta kontakt med sajten/appen. Om personen har lagt upp en bild eller film på dig mot din vilja kan du skriva till hemsidan och be dem ta bort den. Hemsidor och appar kan ta bort inlägg eller konton som publicerar elaka eller kränkande saker. Du kan hitta mer information om hur du gör detta på dittecpat.se

… spara bevis genom att ta skärmdumpar (screenshots) på chattar, bilder och inlägg för att kunna ha kontakt med sajten/appen, och om du senare skulle vilja anmäla händelsen. Det du sparar kan senare användas som bevis vid en polisanmälan. 

… anmäl till polisen om det handlar om bilder som du tror kan vara ett brott, till exempel nakenbilder som sprids mot din vilja, sexuella bilder eller om en vuxen försöker ta kontakt med dig i sexuellt syfte. Läs mer här vad som händer vid en polisanmälan. Om det känns knepigt kan du även ta kontakt med en vuxen som du litar på. 

… prata med någon i din närhet. Det kan vara tungt att ensam bära på det en har blivit utsatt för och ibland kan det vara skönt att prata med någon om det. Prata med någon som du litar på som kan bekräfta att det som har hänt dig inte var rätt. Det kan vara en vuxen på skolan, en förälder eller en kompis. Om en mår mycket dåligt över det som har hänt kan en också behöva mer hjälp. Då kan en vända sig till exempelvis en kurator på skolan, till psykiatrin eller till en ungdomsjour som någon av de som finns listade här på sidan. En kan även vända dig till ungdomsmottagningen eller ringa BRIS stödlinje, 116 111. 

Läs mer om våld på nätet

UMO.se

Ungarelationer.se

Dittecpat.se

Text av Dylan Nordmark, Förenade jourer