Bedrägeri på nätet

Då många spenderar sin fritid på nätet och online, genom att till exempel chatta i forum eller spela onlinespel, har också brott som begås digitalt ökat. Ett av dessa brott, som många kanske inte tänker på, är bedrägeri. Du har kanske fått meddelanden från okända personer som innehållit länkar till okända hemsidor - det är ett exempel på hur bedrägeriförsök kan se ut. Bedrägerier som sker via nätet är ett av de brott som ökat mest i Sverige på senare tid och år 2022 anmäldes nästan 200 000 fall av bedrägeri till polisen.


Vad är bedrägeri?

Bedrägeri är ett brott som innebär att någon med flit lurar en annan person eller ett företag. Det kan handla om att lämna ut information som man vet inte stämmer, eller själv skaffa sig tillgång till någonting (till exempel pengar) som man inte har rätt till. Bedrägeri på nätet mot barn händer ofta i onlinespel. Det kan handla om att en person försöker få inloggningsuppgifter till ditt spelkonto eller att personen försöker få dig att köpa eller sälja något som har högt värde i spelet. När du sedan har betalat personen så får du aldrig det du köpt, eller så skickas inga pengar för det föremål som du har sålt till personen. Bedrägeri kan också vara att personen skickar en länk till en hemsida och säger att hemsidan ska innehålla fuskkoder till spelet, fast det inte stämmer.

olika former av bedrägeri på nätet

Det finns många olika former av bedrägerier på nätet, och här kommer några exempel:

  • Falska länkar till hemsidor. Länken ser ut att gå till en specifik hemsida, men leder egentligen någon annanstans. Vissa länkar kan, om du klickar på den, göra att personen får tillgång till dina inloggningsuppgifter.

  • Försäljning av något som inte finns. Personen kontaktar dig för att den vill sälja ett föremål som har högt värde i onlinespelet. När du sedan har skickat pengarna så skickas aldrig det du har köpt. När du försöker kontakta personen som har sålt så lyckas du inte få tag i hen.

  • Springnota. Personen kontaktar dig för att den vill köpa någonting av dig, men när du skickat föremålet så kommer aldrig betalningen.

  • Vidareförsäljning av inloggningsuppgifter. Om en person har fått tag i dina inloggningsuppgifter så säljer den dessa uppgifter vidare till någon annan, vilket gör att du själv kan förlora kontroll över kontot.

  • Att låtsas vara någon annan på internet. Det kallas även catfishing och du kan läsa mer om detta här.

saker att tänka på när du är online

Även om du inte kan skydda dig helt från risken att utsättas för bedrägeri eller bedrägeriförsök (när någon försöker lura dig, men misslyckas) så kommer här en lista på saker att tänka på eller se upp för när du är online.

  • Inte trycka på okända länkar. Om du, utan att be om det, har fått en länk från någon annan bör du tänka efter en extra gång innan du trycker på länken. Du kan även dubbelkolla vad länken heter, för att få en bild av vad den kan innehålla

  • Inte göra impulsköp. Personen som har kontaktat dig för att den har något att sälja kanske erbjuder ett föremål till onlinespelet som du verkligen vill ha. Samtidigt kan du stanna upp och fråga dig själv varför personen har kontaktat just dig för att sälja någonting. Om du har ett betalkort kopplat till ditt konto, och kortet tillhör en förälder, bör du även prata med din förälder och höra att de tycker det är okej att göra köpet. 

  • Ta god tid på dig. Detta tips gäller även om du själv ska köpa något, men om en person kontaktar dig för att den vill köpa något av dig, så är det alltid bra att stanna upp innan du bestämmer dig. Det är särskilt viktigt när personen till exempel säger att den kan betala väldigt mycket pengar för det du ska sälja. Att erbjuda en stor summa pengar är ofta ett knep för att få dig att gå med på personens förslag utan att tänka efter.

  • Fråga en vuxen om råd. Om du känner dig osäker på en person som du har kontakt med online är det alltid bra att prata med någon vuxen. Tillsammans kan du och den vuxna prata och komma fram till hur du ska göra.

  • Aldrig ditt fel. Oavsett hur noga och försiktig du är kan det ändå hända att någon lurar dig. Att bli lurad kan kännas skamligt och du kanske har tankar om att du får “skylla dig själv” eller att du “borde ha vetat bättre”. Bedragare kan vara väldigt skickliga och det är aldrig ditt fel om någon utsätter dig för bedrägeri.

om du har blivit utsatt för bedrägeri på nätet

  • Berätta för en vuxen du litar på. Det hjälper ofta att berätta om saker som känns jobbigt, och en vuxen kan hjälpa dig på flera sätt. Den vuxna personen kan till exempel hjälpa dig att blocka personen, spärra betalkort (om personen har fått tillgång till ditt inloggningskonto) eller polisanmäla händelsen. 

  • Spara bevis. Om du har eller funderar på att polisanmäla kan det vara bra att spara bevis för det som har hänt, genom att till exempel ta skärmbilder av meddelanden som du och personen har skickat, eller skriva ner användarnamn och alias som personen använder. 

  • Prata med en jour. Du kan alltid kontakta en tjej-, trans- eller ungdomsjour om du vill ha stöd och prata om det som händer dig. Här hittar du öppettider för alla Sveriges ungdomsjourer.

Text av Jennie Jansson, Förenade jourer

Källor:
Brottsförebyggande Rådet (BRÅ). 2023. Bedrägerier mot privatpersoner (bra.se)

Forsgren, T. 2023-10-04. Barn drabbas av bedrägerier i datorspel – Sune från Umeå: ”Tog allting” | SVT Nyheter
Säkerhetskollen, 2022-12-01. Om Säkerhetskollen | Säkerhetskollen (sakerhetskollen.se)