Kontroll på nätet

Internet och teknik har gett oss många hjälpmedel för att göra vardagen enklare. Vi behöver inte komma ihåg viktiga telefonnummer för att kunna ringa någon och vi kan använda Google Maps för att hitta rätt adress. Samtidigt kanske du känner att dessa olika funktioner på datorn och telefonen används för att kontrollera dig? I denna text kan du läsa om vad kontroll på nätet kan vara, och vad du kan göra om du blir utsatt för det.


Vad är kontroll på nätet?

Med kontroll på nätet menas olika sätt som någon annan kan använda teknik och internet för att hålla koll på dig. Du kan här läsa en lista på exempel på hur någon kan kontrollera dig, eller någon annan, via nätet (men det finns fler situationer än dessa):

  • Du måste alltid ha igång GPS-funktionen på telefonen så att personen kan se var du är

  • Du måste skriva var du är, vem du umgås med och när du tänker komma hem

  • Du måste skicka en bild för att bevisa för personen att du är på en viss plats eller umgås med en viss person

  • Du får inte lägga upp de bilder du själv vill på sociala medier

  • Du får inte chatta med vem du vill (till exempel att du inte får chatta med personer av motsatt kön om du är hetero)

  • Personen kräver att den vet vilka dina lösenord är för dina konton på sociala medier eller din mail.

Vem försöker kontrollera dig?

Vissa kan ha en bild av att det är din pojkvän, flickvän eller partner som försöker kontrollera dig via nätet, men så är det långt ifrån alltid. Det kan också vara familjemedlemmar som kräver att de ska få veta vad du gör eller var du är någonstans, såsom föräldrar, syskon eller kusiner. Ibland kan det också vara en vän till dig som vill hålla koll på allt som händer.

Kontroll eller omtanke?  

Det som är svårt med kontroll på nätet är att det inte alltid är lätt att veta om personen gör det för att den vill kontrollera dig, eller för att den bara bryr sig om dig. En vän som ber dig att skriva när du kommit hem efter att ni tränat en kväll tillsammans vill bara vara säker på att inget hände under promenaden hem. På samma sätt kanske en förälder vill att du har en app i telefonen som visar var du är, för att de enkelt ska kunna komma och hämta dig ifall något skulle hända.

Det finns några saker som du kan tänka på, om du är osäker på om det handlar om kontroll eller omtanke.

  • Känner du dig begränsad av det som personen vill att du ska göra?
    Om du tycker att det känns tryggt att till exempel dina föräldrar eller din partner vet var du är någonstans, så handlar det antagligen om omtanke. Tycker du däremot att det är obehagligt, eller att du inte kan röra dig fritt, så handlar det om kontroll.

  • Har du haft något att säga till om?
    Har du och personen tillsammans bestämt att du ska smsa när du tänker komma hem eller att Snapchat-kartan ska vara igång när du ska gå på fest, då är det en överenskommelse. Om personen har bestämt hur allt ska vara utan att fråga dig vad du tycker om det, då är det kontroll.

  • Är det på lika villkor?
    Denna fråga kan vara bra att ställa sig om personen som vill hålla koll på dig är en vän eller partner. Om de regler som gäller för dig inte gäller den andra personen så är risken stor att den försöker kontrollera dig.

Kontroll är inte okej

Personer som kontrollerar dig kan ge olika anledningar till varför de behöver veta var du är eller vad du gör. Din partner kan till exempel säga att den gör det för att den är väldigt kär i dig eller är orolig för att du kanske ska träffa någon annan. De flesta är svartsjuka någon gång, men att försöka kontrollera din partner med eller säga att det beror på att du är jättekär, är inte okej. 

Den som försöker kontrollera dig kan även skylla på att den gör det för att andra tidigare har svikit den och att personen är orolig att du också ska göra det. Att känna den oron efter ett svek är inte konstig, men precis som med svartsjuka så är kontroll fel sätt att hantera sina känslor.

Ibland kan personen som kontrollerar dig säga att det är så här som alla andra gör, till exempel att alla låter sin partner känna till deras lösenord. Detta är inte sant och du har rätt att ha ett privatliv. 

Du kanske kontrolleras av familj och partner för att de ska säkerställa att du beter dig ordentligt och inte göra någon som skulle kunna skada andra personers bild av din familj. Denna typ av kontroll kallas hedersvåld och då kontrolleras du inte bara via nätet. Du kanske, förutom att ha igång GPS-funktionen, inte får vara på stan utan att ett äldre syskon är med eller träffa kompisar av motsatt kön själv. Du kan läsa mer om hedersvåld här.


Vad kan du som utsatt göra?

Ifall du känner dig kontrollerad av dina föräldrar, partner eller en vän, finns det flera saker du kan göra:

  • Prata med personen/personerna, om du känner dig bekväm med det. Förklara för personen att dennes vilja att veta vad du gör eller var du är inte känns okej för dig, och att du vill att den ska sluta.

  • Berätta om det för en vuxen som du litar på. Det kan vara en förälder, kurator eller lärare som du litar på. Vågar du inte berätta för en vuxen än kan du prata med en vän.

  • Vid hedersvåld. Om du tror att kontrollen du utsätts för är hedersvåld kan du ringa till BRIS på 116 111. Det är gratis att ringa till BRIS och det syns inte på någon telefonräkning att du ringt dit. Nationellt Centrum för Kvinnofrid har en sida med mer information om vem du kan kontakta beroende på var du bor i Sverige som du hittar här.

  • Kontakta en stödjour. Du kan alltid kontakta en tjej-, trans- eller ungdomsjour om du vill ha stöd eller behöver prata om det som händer dig. Här hittar du alla öppettider för Sveriges ungdomsjourer.

Text av Jennie Jansson, Förenade jourer