Nätmobbning

Nätmobbning kan vara många olika saker, som exempelvis att någon sprider rykten om dig eller delar bilder på dig fastän du inte vill det. Nätmobbning kan ske på nätet, på sociala medier eller i spel online. Det är lika allvarligt att vara elak på internet som utanför internet. Att bli utsatt för nätmobbning kan göra lika ont som att bli utsatt för mobbning i till exempel skolan. Det är alltid den som utsätter dig för mobbning som gör fel.


Vad är nätmobbning?

En stor del av våra liv sker idag på internet. Det kan kännas som en spännande plats för att utforska sin sexualitet, skaffa kompisar eller läsa om saker vi undrar över. 

Nätmobbning är alla typer av kränkningar, hot eller trakasserier som sker på internet. Det kan också kallas för näthat. Ofta kallas det nätmobbning när man blir utsatt mer än en gång. Nätmobbning kan ske av någon vi känner eller av någon vi inte vet vem det är. Det kan göra lika ont att bli utsatt för nätmobbning som att bli utsatt för mobbning i exempelvis skolan eller på fritiden. Det är alltid den som blir utsatt som avgör om det är mobbning eller inte. 

Ibland tror man att det som sker på internet inte är lika mycket på riktigt som det som sker i verkligheten. Därför kan det kännas lättare att skriva saker som vi inte hade vågat säga till någon i verkligheten. Ibland glömmer man dock att det är en riktig person som läser det vi skriver på andra sidan skärmen. Det är därför lika viktigt att vara snäll på internet som det är i verkligheten, precis som att det är lika allvarligt att vara elak på internet som utanför internet. 

exempel på situationer som kan vara nätmobbning (men det finns fler situationer än dessa):

  • Att någon skriver elaka saker till dig eller om dig. Det kan också vara att någon sprider rykten om dig. Rykten kan handla om saker som du har sagt i förtroende till någon, eller saker som inte alls stämmer. Även om ryktet är sant så kan det upplevas kränkande att inte få möjlighet att säga det själv. 

  • Att någon loggar in på ditt konto mot din vilja. Det kan också vara att någon låtsas vara du och kanske gör saker i ditt namn. 

  • Att du känner dig utanför eller inte blir inbjuden till saker som sker på nätet av exempelvis dina klasskompisar. Det kallas ibland för att “frysa ut” någon och det är inte okej.

  • Att någon sprider bilder eller filmer på dig mot din vilja. Det kan vara bilder du själv har tagit, bilder du har skickat till någon eller fejkade bilder. Det är aldrig okej att sprida bilder på någon som inte vill. 

  • Att någon skriver elaka kommentarer till dig i ett online-spel. 

  • Att någon hotar med att göra dig illa. 

  • Att någon försöker pressa dig till att göra något du inte vill. 

expose-konton

Ett expose-konto är ett konto på till exempel Instagram eller Snapchat där privata och kränkande bilder på andra delas. Den som blir uthängd på ett expose-konto har inte gett sitt samtycke till att bilderna sprids. Det kan vara bilder som du har tagit och skickat till någon, men det kan också vara fejkade bilder. Det är aldrig okej att sprida eller lägga upp bilder på dig mot din vilja, och det är alltid personen som lägger upp bilderna som gör fel. 

Att bli uthängd på ett expose-konto eller att bli utsatt för en annan form av nätmobbning kan kännas obehagligt, kränkande och göra dig rädd. Det är inte konstigt om du känner så. Ibland kan det vara skönt att prata med någon som lyssnar och stöttar dig i dina känslor. Du kan alltid höra av dig till en jour. Du hittar kontaktuppgifter till alla Sveriges tjej-, trans- och ungdomsjourer här. Nedan finns en lista på andra saker du kan göra om du blir utsatt för nätmobbning.

vad kan jag göra om jag blir utsatt för nätmobbning?

  • Anmäl till spelet om någon skriver elaka kommentarer till dig, eller beter sig dåligt på ett sätt som bryter mot spelets regler. 

  • Säg till personen som beter sig illa, om du vet vem det är och om det känns okej för dig att göra det. Ta kontakt med personen och förklara varför det inte känns bra för dig. Försök vara tydlig och ge exempel på vad som har gjort dig ledsen! Ibland kan det kännas lättare att ta hjälp av någon annan för att våga säga ifrån. 

  • Prata med någon på skolan om det är någon från din skola som skrivit något elakt till dig. De vuxna på skolan har ett ansvar för vad som händer både i skolan och på nätet. Detta står i skollagen. 

  • Spara bevis genom att ta skärmdumpar (screenshots) på chattar, bilder och inlägg för att kunna ha kontakt med sajten/appen, och om du senare skulle vilja anmäla händelsen. Det du sparar kan senare användas som bevis vid en polisanmälan. 

  • Anmäl till polisen om du tror att du har utsatts för ett brott. Om något är olagligt utanför nätet är det oftast olagligt på nätet. Du kan anmäla till polisen genom att ringa 114 14 och berätta vad som har hänt, eller genom att gå in på en polisstation. Här kan du läsa mer om vad som händer vid en polisanmälan. 

  • Prata med någon i din närhet. Det kan vara tungt att ensam bära på det en har blivit utsatt för och ibland kan det vara skönt att prata med någon om det. Prata med någon som du litar på som kan bekräfta att det som har hänt dig inte var rätt. Det kan vara en vuxen på skolan, en förälder eller en kompis. Om en mår mycket dåligt över det som har hänt kan en också behöva mer hjälp. Då kan en vända sig till exempelvis en kurator på skolan, till psykiatrin eller till en ungdomsjour som någon av de som finns listade här på sidan. En kan även vända dig till ungdomsmottagningen eller ringa BRIS stödlinje, 116 111. 

Text av Dylan Nordmark, Förenade jourer