När sex inte är bra

Siffran sex

Att ha sex ska kännas skönt, bra och härligt men det är inte alltid det känns så. Ibland kan det göra ont, vara obekvämt, tvingat eller så. Om du ska ha sex är det viktigt att det är något du och de andra personerna vill. Det är även viktigt att den andra personen/personerna inte gör något mot dig du inte vill och att du inte gör något som de inte vill.

Sex kan se ut på många sätt. Många tänker att det bara handlar om penetrering eller sex mellan en man och en kvinna men sex är helt upp till dig att definiera. Du kanske tycker sex är att ta på sig själv eller någon annan, att kyssas, att gå ner på någon och ha oralsex eller att stimulera sig själv eller någon annan på ett annat sätt! Sex behöver inte bara ske mellan en man och en kvinna, det kan vara två kvinnor som har sex, två män, en ickebinär och en kvinna eller fler än två personer. Hur och vilka du har sex med är helt upp till dig - så länge alla samtycker till det. Vissa personer vill även inte ha sex eller blir inte kåta och det är helt okej.

I Sverige finns en samtyckeslag vilket gör att du måste säga ja, eller på annat sätt visa att du vill ha sex, annars är det brott av den/de andra. Vissa gånger kan det kännas jobbigt att säga ja eller fråga den andra personen om samtycke. Ibland kan samtycke visas genom att du sätter på en sexig låt eller på något annat sätt visar att du vill ha sex. Men det är superviktigt att vara helt säker på att alla som är med verkligen vill ha sex. Att ha sex ska kännas skönt, bra och härligt men det är inte alltid det känns så. Ibland kan det göra ont, vara obekvämt, tvingat eller så. Om du ska ha sex är det viktigt att det är något du och de andra personerna vill. Det är även viktigt att den andra personen/personerna inte gör något mot dig du inte vill och att du inte gör något som de inte vill.

Sex kan också inte vara bra om du kanske sagt ja men ångrat dig efter det. Det kan innebära att du har sex fast du inte vill och efter kan du må dåligt eller klandra dig själv för att du sa ja från början. Det kan också innebära att ni inte har sex men att den andra personen blir arg och irriterad, något som du också kan må dåligt över. Ett annat exempel är om du inte vågar säga nej under sexet för att du ångrat dig eftersom du inte vill göra den andra obekväm, eller för att du är rädd att det ska bli värre. Att säga nej till sex är okej. Att säga nej kan även visas genom att kämpa emot, skrika, “frysa till” eller på något annat sätt visa att man inte vill. Detta räknas också in i samtyckeslagen. 

Ibland känns sex inte bra eftersom det gör ont, svider, kliar eller känns obekvämt. När sex gör ont kan det handla om att du inte är våt nog, är öm eller att huden har blivit irriterad. För vissa kan såna problem gå över av sig själv men om du är orolig kan du alltid gå till ungdomsmottagningen. Sex kan också vara mindre bra om penisen inte blir hård, då kanske du undrar om något är fel med din kropp eller vad det var som hände. Om du känner dig orolig kring det kan du också vända dig till ungdomsmottagningen. Där finns det personer som har extra bra koll på barn, ungdomar och unga vuxna. Till ungdomsmottagningen kan man gå gratis och utan att någon vuxen eller någon annan vet om det.

Text av Felicia Karlsson, Indra Queer, Trans och Tjejjour