Sex mot ersättning

”Sex mot ersättning” är en form av byteshandel. När vi pratar om sex mot ersättning tänker vi kanske direkt att någon har sex med en person och sedan får pengar för det. Men det behöver inte bara vara pengar det handlar om, utan även till exempel kläder, droger, alkohol, mat, någonstans att bo, en resa någonstans, inträde till ett event eller en klubb, och så vidare. En person använder alltså en sexuell tjänst som ”betalning” för en annan tjänst eller för att själv få något. 

Att både köpa och sälja sexuella tjänster börjar nu för tiden oftast online via speciella forum, men kan även ske via vanliga sociala medier. Det en hör på till exempel nyheterna är att det är kvinnor som säljer sex, och att det är män som köper sex. Det stämmer givetvis inte. Alla, oavsett kön, kan sälja sex. Och alla, oavsett kön, kan köpa sex. Men är allt detta lagligt? Nej. Enligt den svenska sexköpslagen är det straffbart att köpa sex, men det är inte straffbart att sälja sex. 

Det finns många olika anledningar till att någon säljer sex. Det kan vara av ekonomiska skäl, det kan vara för att en mår dåligt, eller i värsta fall att en blir tvingad eller övertalad till det. Oavsett varför någon väljer att sälja sex är det viktigt att ta hand om sig själv och att tänka på vad som är bäst för en själv både psykiskt och fysiskt. En är alltid värd det bästa för sig själv. Många som säljer sex mår väldigt dåligt av just det, medan andra kan känna att det är oproblematiskt. De som mår dåligt av det vill ibland innerst inne sluta. Men det är inte alltid så lätt som det låter.

Att sluta sälja sex

Om en vill sluta sälja sex måste en vara beredd på att det kan vara en mycket svår känslomässig process. Det kan vara en stor omställning att sluta sälja sex. Det är jättebra om en har någon som kan stötta en längs vägen. Har en ingen att prata med som en känner att det går att lita på kan en alltid vända dig till någon av jourerna.

Det är vanligt att känna skam och hat mot sig själv, men det är viktigt att verkligen våga be om hjälp. För hjälp finns.

Text av Denise Wessman, Uppsala tjej- och transjour