Sexuella övergrepp

Hjärta med kedja tvärsöver

Sexuella trakasserier, sexuella övergrepp och våldtäkt - helt enkelt olika sorter av sexuellt våld - är saker som görs mot dig på ett sexuellt sätt, mot din vilja. Det kan vara allt ifrån att bli ropad efter på stan eller från en bil, till att någon nyper dig i rumpan eller att någon har sex med dig fast du inte vill.

Vi har ett stort mörkertal (brott som aldrig anmäls) av sexualbrott idag - minst 80% av fallen med sexuellt våld anmäls inte. Det kan bero på att det är en jobbig process eller att en kanske är rädd för att inte bli tagen på allvar.

Sexuella övergrepp

Sexuella övergrepp är när någon gör något sexuellt mot dig fast du inte vill. Det kan vara allt från att tafsa på någon eller säga något, till att ha sex med någon mot dens vilja. Det kan även ske över nätet, till exempel att tvinga någon att skicka sexuella bilder på sig själv. Andra exempel på sexuella övergrepp är att visa sig på ett sexuellt sätt för någon som inte vill det, eller att göra sexuella saker med eller mot någon som inte kan eller vågar säga ifrån. Det räknas som sexuella övergrepp oavsett om du känner, är kär i eller tillsammans med personen som utsätter dig för sexuella saker mot din vilja. Det spelar ingen roll om ni har flirtat, hånglat eller haft sex innan. Du är aldrig skyldig någon någonting. 

Oavsett hur kroppen reagerar på sexuella övergrepp, så är de just sexuella övergrepp. Vissa får tillochmed orgasm fast de egentligen inte ville ha sex. Kroppen kan bli upphetsad utan  att en i huvudet vill ha sexet, eftersom den reagerar vid olika sorters beröring. Det påverkas inte av hur kåt en är “i huvudet” och är ingenting en kan påverka alls utan är en naturlig reaktion. Chocken eller krisen gör att kroppen reagerar på olika sätt på övergreppet - de fyra vanligaste är att “spela död” och inte röra sig, att spela med i det som händer, att försöka fly eller att kämpa emot. 7 av 10 utsatta för sexuella övergreppet drabbas av “frozen fright” vilket innebär att kroppen blir stel och en inte kan kämpa emot, med någon slags förhoppning att få övergreppet att vara över fortare. Problemet med de två första reaktionerna är att de kan, med dagens lagsystem där förövaren är oskyldig till motsatsen bevisats, göra det svårare att bevisa de sexuella övergreppen. 

Vad kan du göra om du har utsatts för sexuella övergrepp? 

Det är vanligt att känna sig orolig, ledsen och stressad efter ett övergrepp. Det kan påverka sömnen. Du kan uppleva fysisk smärta som huvudvärk eller ont i kroppen, eller påverkas psykiskt, till exempel sämre självkänsla, skam eller äckelkänslor för dig och din kropp, samt få problem med ätande eller sex. En kan få svårt att lita på andra människor och börja undvika situationer som påminner om övergreppet. Det är också vanligt att en börjar ses som ett offer av både sig själv och omgivningen, vilket kan kännas jobbigt och förhindra att en kan gå vidare efter övergreppet.

  • Berätta för någon! En kompis, familjemedlem eller någon annan vuxen. Eller någon helt annan som du är trygg med.

  • Sök professionell hjälp. Till exempel hos skolkuratorn, ungdomsmottagningen, vårdcentral eller någon annan instans. De har tystnadsplikt! Du kan också höra av dig till brottsofferjouren eller någon av jourerna på den här sidan, eller andra sidor som är specialiserade på sexuella övergrepp. Vill du ha hjälp vidare kan de också hänvisa dig dit.

  • Ge inte upp om första gången du berättar inte blir som du tänkt dig, utan berätta igen för någon annan. 

  • Läkarundersökning, för att säkerställa att du inte har fått några könssjukdomar eller blivit gravid (om du har en livmoder). De kan också ta DNA-prover för försöka hitta förövarens DNA och använda det som bevis vid en polisanmälan

  • Polisanmäl om det känns bättre för dig, för att förövaren eventuellt ska kunna dömas.

Text av Therese Larsson, Trans- och Tjejjouren i Malmö