Att se något obehagligt på nätet

Det finns mycket på nätet som kan vara obehagligt att se av olika anledningar. Det kan vara texter, bilder eller videor som innehåller något våldsamt, sexuellt, hatiskt och/eller kränkande som exempelvis rasism. Du kan ha hittat det själv, fått det skickat till dig eller blivit visad materialet av en kompis. Att se något obehagligt på nätet kan få dig att reagera på många olika sätt och det kan kännas svårt att hantera.


Varför det kan kännas obehagligt

Det är inte konstigt om du mår dåligt över det du har sett på nätet. Ibland kan det kännas skamfyllt och äckligt, men du kan även känna ensamhet och maktlöshet. I vissa fall förstår du kanske inte vad du sett och då kan det bli svårt att förstå och sätta ord på känslorna. Även om du själv inte utsätts kan du bli påverkad av att se någon annan bli det. Du kan sätta dig in i deras position och indirekt utsättas. 

Om någon annan visar dig saker på nätet som du inte vill se, är det inte ovanligt att du känner dig utelämnad och kränkt. Inte bara har du tvingats se något obehagligt, du blir även sårbar eftersom din reaktion och dina känslor är i centrum.

Det kan även vara brottsligt. Exempelvis om du blir visad något sexuellt utan att ha bett om det eller om någon visar brottsliga gärningar för att skrämma och hota dig. Du kan läsa mer om sexuella trakasserier på nätet här och om hot på nätet här.

Oavsett vad eller hur du sett något obehagligt kan det vara svårt att släppa. Bilder, ljud och känslor kan finnas kvar i huvudet långt efter.

Vad du kan göra om du ser något obehagligt på nätet

Precis som vi reagerar olika kan vi hantera saker olika också. 

Har du svårt att släppa det du sett kan en kortsiktig lösning vara att distrahera dig med något du tycker om, exempelvis en serie eller hobby. Om du fortfarande tänker på det du har sett kan det hjälpa att prata med någon du känner dig trygg med för att reda ut vad du sett och hur du känner.

Om någon har visat dig obehagligt material på nätet kan du till exempel:

  • Prata med personen, berätta hur du känner och att de inte får visa sig sådant material igen. 

  • Om personen har skickat något obehagligt till dig via en app eller annan digital plattform kan du ofta anmäla det. Då kan de ta bort kontot som skickat det till dig, kontot som lagt upp det och innehållet. Läs mer om hur du gör det här.

  • Prata med någon annan du känner dig trygg med. Det kan vara en vän eller en vuxen du litar på.

  • Om du har fått sexuellt innehåll visat för dig utan samtycke eller hotas genom innehåll på nätet kan du anmäla det till polisen. Du kan anmäla själv genom att vända dig till en myndighet eller ta hjälp av en vuxen. Om du kan, spara materialet som bevis. Läs mer här om vad som händer vid en polisanmälan.

  • Prata med en jour. Du kan alltid kontakta en tjej-, trans- eller ungdomsjour om du vill ha stöd och prata om det som händer dig. Varje dag finns det någon att chatta med eller ringa till. Här hittar du öppettider för alla Sveriges ungdomsjourer.

Text av Louise, Indra Queer, Trans- och Tjejjour